Naar schatting gaan zo’n 60.000 leerlingen in Nederland naar school met aangepast vervoer. Aangepast vervoer is een vorm van leerlingenvervoer met busjes of taxi’s. Vooral leerlingen in het gespecialiseerd onderwijs maken hier gebruik van; in het regulier onderwijs komt dit veel minder voor. Dit zijn vaak kwetsbare leerlingen. Maar het aangepast vervoer verloopt niet altijd naar tevredenheid, laat een eerdere peiling onder ouders zien.
Om een beeld te krijgen van de gevolgen voor leerlingen in het gespecialiseerd onderwijs, heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) Oberon gevraagd een flitspeiling uit te voeren naar de ervaringen van scholen met het aangepast vervoer. In de zomer is onder alle 877 vestigingen binnen het gespecialiseerd onderwijs een vragenlijst verspreid die door 30% is beantwoord. Hier blijkt onder andere uit dat lange routes, lange reistijd of vertragingen kunnen leiden tot een moeizame start van de schooldag, waarbij leerlingen te laat en/of overprikkeld op school aankomen.
De resultaten van deze flitspeiling presenteren wij in het rapport ‘Leerlingenvervoer binnen het Gespecialiseerd Onderwijs’. De meting gaat over schooljaar 2023-2024. Op dit moment staat nog een vervolgmeting uit. Het ministerie van OCW zal nog voor de kerst met een beleidsreactie komen.
Bekijk hieronder het rapport: