Impressie Expeditie Event

De Expeditie Lerarenagenda doet onderzoek naar toekomstbestendig leraarschap. Onderzoek naar zoiets complex als toekomstbestendig leraarschap, waar begin je dan? We weten niet hoe de toekomst eruit ziet, dus ook niet hoe het leraarschap er dan uitziet. Maar wat we wel weten…: is dat onderwijs altijd in beweging is. Maar hoe gaat het onderwijs, en daarmee het leraarschap, om met verandering?

Het vraagt adaptief vermogen: vernieuwen terwijl de winkel open blijft, met andere woorden behoud en evolutie van het onderwijs op basis van beredeneerde keuzes.  Aan het begin van onze Expeditie reis zijn we daarom het pad van adaptief vermogen ingeslagen. We ontdekten dat adaptief vermogen drie centrale processen kent: betekenisgeving, besluitvorming, (voorgenomen) handelen. Maar veranderen, adaptief zijn, betekenis geven: dat doe je niet alleen, daar heb je in het onderwijs elkaar voor nodig. Daarom sloegen we een tweede pad van onderzoek in, dat naar systeembewustzijn: hoe kijken onderwijsprofessionals aan tegen hun eigen rol en die van anderen, hoe kijk ik tegen verandering aan en kijken anderen daar tegen aan en hoe geven we vervolgens samen betekenis aan wat er op ons afkomt en hoe dat past bij onze (beroeps)identiteit? Voortdurend hangt eigenlijk de vraag ‘waar willen we naartoe veranderen’ boven ons hoofd.

Dat bracht ons op een derde pad om te bewandelen: dat van toekomstverkennen. Het gaat niet om voorspellen maar om voorstellen en wenselijkheid. Toekomstverkennen stimuleert tot nadenken over wat er was, wat er is en wat je wil behouden en waar je naar toe wilt, waardoor je in feite de toekomst kan beïnvloeden.

Op 10 mei 2023 vond het Expeditie Event plaats in de Verkadefabriek in Den Bosch. In een festivalsfeer kwamen onderzoek, kunst en onderwijspraktijk samen. Resultaten van het Expeditie onderzoek, naar adaptief vermogen, systeembewustzijn en toekomstverkennen zijn door 15 kunstenaars en het Expeditie team omgezet naar creatieve uitingen die dialoog en interactie stimuleerden. Bezoekers konden continu beleven, voelen, ruiken, kijken, horen, bespreken.

Het Event werd afgesloten met een symbolische presentatie in beeld en geluid van onze onderzoeksmethode kristallisatie met een kunstwerk van een kristal. De vlakken van de kristal symboliseren de verschillende manieren waarop wij ons complexe vraagstuk van toekomstbestendig leraarschap bestuderen; het licht symboliseert met welke lens we naar het probleem kijken. Covering the same ground from different angles illuminates a topic.

Klik op de foto voor een foto-impressie van het Expeditie Event

Wil je meer weten over het Expeditie Event? Een interview met de Expeditieleider Ditte Lockhorst vind je op:  https://www.platformsamenonderzoeken.nl/blog/2023/06/12/expeditie-lerarenagenda-een-veelzijdige-blik-op-toekomstbestendig-leraarschap/

Wil je meer weten over de Expeditie Lerarenagenda? Ga naar onze website.

Oberon

Oberon is een onafhankelijk onderzoeks- en adviesbureau op het gebied van onderwijs en welzijn.

We hebben brede kennis van praktijk, beleid en wetenschap en verenigen deze werelden in onderzoek en advies. Met onze kennis en adviezen willen wij bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen, jongeren en volwassenen.

Contact

Bezoekadres
St. Jacobsstraat 12
3511 BS Utrecht

Postadres
Postbus 1423
3500 BK Utrecht

(030) 230 60 90
KVK: 30220315
Naar boven