Met ingang van het schooljaar 2024-2025 ontvangen ruim 1000 scholen in Nederland een subsidie om een brugfunctionaris aan te stellen. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft Oberon, Kohnstamm Instituut en de Universiteit van Twente gevraagd om daar onderzoek naar te doen. Met het onderzoek, dat drie jaar zal lopen, wil het ministerie inzicht krijgen in de ervaringen, succesfactoren en waargenomen effecten van de brugfunctie.
Subsidieregeling brugfunctionaris
De brugfunctionaris is er voor vragen en zorgen die op school spelen en die niet direct te maken hebben met onderwijs. Het is de bedoeling dat de brugfunctionaris, door laagdrempelig bereikbaar te zijn voor ouders en leerlingen, ervoor zorgt dat deze vragen en zorgen in de thuissituatie zoveel mogelijk preventief worden aangepakt. Waardoor het personeel in het schoolteam zich op hun kerntaak kan richten en leerlingen beter tot ontwikkeling en leren kunnen komen.
Monitoronderzoek en evaluatie van de subsidieregeling
Vanaf juli 2024 tot en met juni 2027 trekken Oberon, Kohnstamm Instituut en de Universiteit van Twente samen op om de ervaringen, succesfactoren en de waargenomen effecten van de brugfunctie in beeld te brengen. De onderzoeksuitkomsten presenteren we in tussenrapportages en een eindrapportage. Die laatste verschijnt in de zomer van 2027.
Vanuit Oberon zijn Leonie Middelbeek, Marijn Vleeskens en Michiel van der Grinten betrokken. De projectleiding is in handen van Michiel.
Op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen?
Volg onze nieuwsbrief.