Complexe vraagstukken kennen vaak geen simpele, rechttoe rechtaan oplossing. Processen en factoren hangen op verschillende manieren met elkaar samen. Hoe staan zaken met elkaar in verbinding? Hoe was dat in het verleden en hoe is dat in het heden? En met het oog op de toekomst; wat betekent dit voor uitvoering en beleid, theorie en praktijk? Dat zijn de vragen waar Leonie zich graag op richt in onderzoek. Met behulp van onderzoek wil ze, in interactie met professionals in de praktijk, beleidsmakers en bestuurders een bijdrage leveren aan het vinden van oplossingen voor complexe vraagstukken. Haar analytisch vermogen, oog voor verschillende perspectieven en belangen, ervaring met de onderwijspraktijk en communicatieve vaardigheden komen hierbij goed van pas.
Leonie studeerde af als academische leraar primair onderwijs aan de Hogeschool Utrecht en Universiteit Utrecht. Dat deed zij met een afstudeeronderzoek dat werd genomineerd voor de scriptieprijs van dat jaar. Na haar bachelor behaalde Leonie het Teaching English as a Foreign Language Certificate, waarna zij in Málaga Engelse lessen ontwierp en verzorgde voor Spaanse jongeren en volwassenen. Eenmaal weer terug in Nederland, behaalde Leonie haar masterdiploma voor de opleiding Onderwijswetenschappen aan de Universiteit Utrecht.
Sinds 2019 past Leonie haar praktijkkennis en kennis over het ontwerpen van leeromgevingen, verandermanagement en professionele ontwikkeling toe bij Oberon. Ze startte als onderzoeker-adviseur bij Oberon en is inmiddels ook projectleider. Ze werkt(e) aan onderzoeken voor uiteenlopende opdrachtgevers, waaronder de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), gemeenten, het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO), samenwerkingsverbanden passend onderwijs, de PO-Raad en onderwijsinstellingen.
Thema’s waarop Leonie zich vooral richt zijn de verbinding van zorg en onderwijs, de opleiding en professionalisering van onderwijsteams, intern en extern toezicht, en kwaliteitszorg. Voorbeelden van onderzoeken op deze thema's zijn:
- het landelijke onderzoek naar collectieve financiering van zorg in onderwijstijd in het (voortgezet) speciaal onderwijs,
- het monitoronderzoek van de pilot ONZE-aanpak in Rotterdam,
- Expeditie Lerarenagenda (onderzoek naar adaptief vermogen in navigeren naar toekomstbestendig leraarschap),
- de evaluatie van 10 jaar onderwijscoaching op Bonaire, Saba en Sint Eustatius, en
- de evaluatie van de deugdelijkheidseisen in het funderend onderwijs.
Naast haar activiteiten in de rol van onderzoeker en projectleider, is Leonie stagecoördinator bij Oberon. In die rol onderhoudt ze contact met universiteiten en gaat ze samen met studenten op zoek naar stagemogelijkheden bij Oberon die aansluiten bij de interesses van studenten en de gestelde eisen vanuit de opleiding.
Ben jij ook op zoek naar een oplossing voor een complex vraagstuk en zou onderzoek hier een bijdrage aan kunnen leveren? Of zoek je misschien een stageplek voor jezelf of voor jullie studenten? Schroom dan niet om contact met Leonie op te nemen.