Met onderzoek en advies draagt Wendy graag haar steentje bij aan onderwijs(kansen)beleid. Beleid voor kinderen voor wie onderwijs echt hun káns is.
Wendy studeerde Ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit van Amsterdam. In 1995 promoveerde ze aan de Vrije Universiteit op het onderwerp functionele leesvaardigheid. Daarna maakte ze de switch van de wetenschap naar het beleidsonderzoek. Eerst als onderzoeker bij het SchoolAdviesCentrum Utrecht en vanaf 1997 bij Oberon. Wendy is projectleider en medeoprichter en -eigenaar van Oberon.
Wendy werkt aan projecten op het terrein van gelijke kansen, lokaal onderwijs(achterstanden)beleid, en monitoring en evaluatie van beleid. Projecten betreffen onderzoeken en ondersteuningstrajecten, zowel op landelijk als lokaal niveau.
In de loop der jaren heeft Wendy vele kleine en grote gemeenten ondersteund bij de vormgeving van onderwijs- en jeugdbeleid. Tevens was zij projectleider van grootschalige ondersteuningsprojecten van OCW op het terrein van onderwijsachterstanden, gericht op gemeenten, en op scholen en schoolbesturen. Sinds 2014 is Wendy één van de twee projectleiders van het landelijke ondersteuningstraject GOAB vanuit OCW. Onderzoeksonderwerpen hebben vaak een link met onderwijsachterstanden en met innovatieve aanpakken. Voorbeelden zijn kwaliteitsverbetering VE, schaduwonderwijs, lerarentekort, publiek-private samenwerking, andere onderwijstijden, en werkplaatsen onderwijsonderzoek.
Kan Wendy meedenken over een onderzoeksvraag op het terrein van onderwijskansenbeleid? Ze staat u graag te woord!
Uitgelicht
In gesprek met Wendy de Geus over het onderzoek Schaduwonderwijs Steeds meer ouders kopen bijles of andere onderwijs- ondersteuning in voor hun schoolgaande kinderen. Hoewel dit verschijnsel momenteel veel aandacht krijgt in de media, is het niet nieuw. Wendy de Geus deed in 2017 en 2019 al onderzoek naar de landelijke stand van zaken rond schaduwonderwijs. |
Lees het interview hier |