Differentiëren is een complexe maar belangrijke vaardigheid.
In de Staat van het Onderwijs 2017 constateert de inspectie dat veel leraren goede pedagogische en didactische vaardigheden hebben, maar tevens moeite hebben om hun lessen af te stemmen op verschillen tussen leerlingen en om leerlingen uitdaging te bieden. Wat zijn effectieve manieren om te differentiëren en hoe kunnen leraren dat leren?
Wat biedt Oberon?
Oberon voert regelmatig onderzoek uit naar professionalisering van leraren rond differentiëren. In opdracht van de Kennisrotonde hebben we een handreiking opgesteld: ‘Differentiatie in de klas: wat werkt?’
In ons onderzoek kijken we naar de manier waarop leraren het beste kunnen werken aan differentiatie in het onderwijs en naar de vaardigheden van leraren. Zo heeft Oberon in samenwerking met een school een instrument ontwikkeld waarmee leerlingen in een klas op basis van hun competentieniveau en prestatiemotivatie ingedeeld kunnen worden in groepen met een vergelijkbare onderwijsbehoefte. Ook heeft Oberon onderzoek gedaan naar de rol van intervisie en collegiale consultatie als professionaliseringsvorm voor leraren die werk willen maken van differentiatie.
Oberon doet niet alleen onderzoek naar differentiatie, maar geeft ook graag advies en ondersteuning bij keuzes rondom differentiatie en de professionalisering van leraren daarbij.