Gelijke kansen in het onderwijs betekent het bieden en creëren van kansen voor alle kinderen en jongeren, zodat zij – ongeacht de omgeving waarin zij opgroeien of leven – hun talenten optimaal kunnen ontwikkelen. Het gaat daarmee onder andere over het versterken van basisvaardigheden, leermogelijkheden, kwaliteit van onderwijs, optimale doorstroommogelijkheden, lerarentekort, ouderbetrokkenheid, zorgaanbod, armoedebestrijding en tegengaan van laaggeletterdheid. Maar ook over het bevorderen van integratie en tegengaan van segregatie in het onderwijs.
Wat verstaat Oberon onder het thema Gelijke kansen?
Kansengelijkheid betekent voor ons het bieden en creëren van kansen aan kinderen en jongeren, zodat zij – ongeacht hun omgeving – hun talenten optimaal kunnen ontwikkelen. Dit omvat het versterken van basisvaardigheden, leermogelijkheden, de kwaliteit van onderwijs, optimale doorstroommogelijkheden, aanpakken van lerarentekorten, ouderbetrokkenheid, zorgaanbod, armoedebestrijding en het tegengaan van laaggeletterdheid. Het bevorderen van integratie en het tegengaan van segregatie in het onderwijs zijn eveneens cruciale aspecten. Wij denken dat gelijke kansen beleid een integrale benadering en aanpak vereist.
Door initiatieven zoals thuisonderwijs in 2020 en 2021, de Gelijke Kansen Alliantie, de documentaire "Klassen" (2020), en de segregatie-agenda van het Rijk (december 2020) staat kansengelijkheid in het onderwijs hoog op de onderwijsagenda.
Wat doet Oberon rond het thema Gelijke kansen?
Oberon ondersteunt gemeenten, schoolbesturen en andere opvang- en onderwijspartners op maat bij het bevorderen van gelijke kansen. Wij bieden data-onderbouwd inzicht in de kansengelijkheid binnen gemeenten, schoolbesturen of regio's en hebben zicht op wat werkt bij het bevorderen van gelijke kansen.
Met onze kennis vanuit de wetenschap en de praktijk helpen wij met integrale antwoorden op vragen zoals:
- Hoe staat het ervoor met het bieden van kansengelijkheid binnen onze gemeente, samenwerkingsverband, regio of schoolbestuur?
- Op welke thema’s van kansengelijkheid doen wij het al goed, en waar kunnen/moeten we stappen zetten?
- Welke breed gedragen ambities rond kansengelijkheid kunnen we met al onze (onderwijs)partners afspreken?
- Hoe houden we zicht op de uitvoering en opbrengsten van onze gelijke kansen-aanpak?
Door onderzoek, procesbegeleiding of advisering helpen wij lokale partners verder.
Voorbeelden van projecten rond het thema Gelijke kansen:
- Gelijke kansen beleidsplan Reimerswaal (2023)
- Gelijke kansen beleid Midden-Groningen (2021)
- Studie naar onderwijssegregatie voor de Gemeente Utrecht (lees verder)
- Studie naar leerondersteuning Rotterdam (niet openbaar)
- Onderzoek naar aanvullende leerondersteuning onder Roma, Sinti en Reizigersleerlingen in het po (2024)
Wat kan Oberon voor u betekenen?
Wij hebben veel expertise op het vlak van:
- Voor- en vroegschoolse educatie (vve), waaronder het schrijven van een nieuw vve-beleidsplan, nieuwe subsidieregeling vve, maken of uitvoeren van resultaatafspraken of het begeleiden van werkgroepen/stuurgroepen vve;
- Bestuurlijk overleg over kansengelijkheid in het onderwijs;
- Monitoring en evaluatie van kansengelijkheid initiatieven.
Een aantal elementen staan altijd centraal in onze aanpak:
- Goed inzicht in de startsituatie verkrijgen middels beleidsstukken en actuele data;
- Open gesprekken met lokale stakeholders om goed zicht te krijgen op wat er lokaal speelt;
- Opstellen van een concept;
- Concepten met veel stakeholders afstemmen en daarna definitief maken.
Onze experts hebben ieder meer dan 18 jaar ervaring met dit thema. Zij zitten dicht bij het vuur: het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) zijn hun gesprekspartners en onze experts voeden ook beide ministeries met hun kennis. Ze worden daarom regelmatig door ministeries gevraagd als kansengelijkheidsexpert. Op lokaal niveau weten onze experts goed de brug te slaan tussen bestuur en uitvoering, tussen wetenschap en praktijk en tussen eigen belang en algemeen belang.