(Hoog)begaafdheid

Ook (hoog)begaafde leerlingen moeten zich optimaal kunnen ontwikkelen en passend onderwijs krijgen. Om dit te bereiken zijn er de afgelopen jaren diverse maatregelen door de overheid genomen. Deze aandacht heeft ervoor gezorgd dat (hoog)begaafdheid op de agenda staat in het onderwijs en dat aanbod en kennis over deze doelgroep de afgelopen jaren zijn verbeterd. Desondanks zijn het aanbod voor de (hoog)begaafde leerlingen en kennis over (hoog)begaafdheid nog niet overal op orde.

 

Wat verstaat Oberon onder het thema (Hoog)begaafdheid?

(Hoog)begaafdheid wordt gekenmerkt door zowel cognitieve kenmerken, zoals een goed geheugen en analytisch vermogen, als niet-cognitieve eigenschappen, waaronder creativiteit, sociale competentie en perfectionisme. Tijdig signaleren en ondersteunen van deze leerlingen is van belang, omdat (hoog)begaafdheid anders kan leiden tot problemen zoals verveling, afname van motivatie, verminderd welbevinden, onderpresteren of zelfs schooluitval. Kennis in het onderwijs over (hoog)begaafdheid, samenwerking in de regio en een passend onderwijs- en ondersteuningsaanbod is van belang om (hoog)begaafde kinderen en jongeren optimaal te kunnen laten ontwikkelen.

 

Wat doet Oberon rond het thema (Hoog)begaafdheid?

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) neemt sinds een aantal jaren maatregelen om het onderwijs en ondersteuning aan (hoog)begaafde leerlingen te verbeteren. Zo heeft de overheid sinds 2019 subsidiemiddelen beschikbaar gesteld aan samenwerkingsverbanden passend onderwijs om onderwijs aan (hoog)begaafde leerlingen te verbeteren. De afgelopen jaren heeft Oberon onderzoek uitgevoerd naar deze subsidieregeling. In het monitoronderzoek heeft Oberon in kaart gebracht hoe de subsidiemiddelen zijn besteed en in welke de mate subsidiedoelen zijn behaald. Naast het monitoronderzoek heeft Oberon ook meegewerkt aan een verdiepend IMAGE-onderzoek naar de impact en werkzame mechanismen van de subsidieactiviteiten rondom (hoog)begaafdheid. Oberon heeft in een IMAGE-deelstudie specifiek onderzoek gedaan naar samenwerking rondom (hoog)begaafdheid in regio. Ook heeft Oberon in 2022 een aantal landelijke sessies georganiseerd. Deze hadden tot doel om te komen tot een gezamenlijke visie op (hoog)begaafdheid en de maatregelen om deze visie te realiseren. Naar aanleiding daarvan heeft de minister een plan van aanpak gepresenteerd met tien maatregelen, waaronder een nieuwe subsidieregeling voor samenwerkingsverbanden. Momenteel doet Oberon ook een monitoronderzoek naar deze subsidieregeling ‘Begaafde leerlingen in het po en vo 2023-2025.

 

Wat kan Oberon voor u betekenen?

Oberon kan samenwerkingsverbanden passend onderwijs, schoolbesturen, sectorraden, gemeenten en de landelijke overheid ondersteunen bij het vormgeven en evalueren van beleid rondom (hoog)begaafdheid. Dit kunnen wij doen door middel van (monitor en evaluatie)onderzoek en het bieden van begeleiding bij initiatieven op het gebied van (hoog)begaafdheid.

Meer informatie

Oberon Profielfoto 27.2
Oberon

Oberon is een onafhankelijk onderzoeks- en adviesbureau op het gebied van onderwijs en welzijn.

We hebben brede kennis van praktijk, beleid en wetenschap en verenigen deze werelden in onderzoek en advies. Met onze kennis en adviezen willen wij bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen, jongeren en volwassenen.

Contact

Bezoekadres
St. Jacobsstraat 12
3511 BS Utrecht

Postadres
Postbus 1423
3500 BK Utrecht

(030) 230 60 90
KVK: 30220315
Naar boven