Gemeentelijk onderwijsachterstandenbeleid (GOAB) is een wettelijke taak van gemeenten, opvang en onderwijs. Samen maken zij afspraken over bijvoorbeeld welke kinderen extra ondersteuning krijgen. Belangrijke elementen van GOAB zijn: VVE, schakelklassen po, nieuwkomersonderwijs en verlengde schooldagen.
Onder GOAB verstaan we alle activiteiten die gemeenten opvang en onderwijs -bij voorkeur in goede afstemming met elkaar- ondernemen om cognitieve achterstanden bij kinderen weg te nemen. In WPO artikel 158 t/m 163 worden gemeenten, opvang en onderwijs opgeroepen om gezamenlijk afspraken te maken en uitvoering te geven aan GOAB. Gemeenten ontvangen hiervoor geoormerkte middelen die bij onderbesteding teruggestort moeten worden aan het Rijk. Jaarlijks verantwoordt het college zich bij de Onderwijsinspectie over de uitvoering van de afspraken. De afspraken gaan onder meer over:
Oberon heeft jarenlange ervaring met advies en onderzoek op het gebied van onderwijsachterstandenbeleid, in zowel grote, middelgrote als kleine gemeenten.
Oberon is coördinator van het landelijke ondersteuningstraject GOAB voor alle gemeenten en VE-aanbieders. In deze rol stemmen we beleidsontwikkelingen rond GOAB af met het Ministerie, begeleiden we kenniskringen en schrijven tal van handreikingen over thema’s van het brede GOAB. Ten tweede voerden we samen met anderen in opdracht van NRO het Implementatieonderzoek GOAB uit, waarbij we monitorden hoe onder meer de 960-uur Voorschoolse Educatie in Nederland geïmplementeerd is. Ten derde is Oberon nauw betrokken bij het werkplaatsenonderzoek rond OAB in het onderwijs en kunnen we op lokaal niveau op dit vlak ook ondersteuning bieden.
In het recente verleden ondersteunden wij het gemeentelijk onderwijsbeleid in onder meer Den Bosch, Groningen, Barendrecht, Geertruidenberg, Ridderkerk, Soest, Reimerswaal, Wijchen, Midden-Groningen Voorne aan Zee en Beuningen.
Wij hebben veel expertise op het vlak van:
Onze aanpak rond bijvoorbeeld het opstellen van een GOAB-plan is maatwerk en altijd net anders dan we elders eerder hebben gedaan. Een paar elementen komen hierin vaak terug:
Onze experts hebben beiden ieder meer dan 18 jaar ervaring met dit thema. Onze experts zitten dicht bij het vuur: het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) zijn hun gesprekspartners en onze experts voeden ook beide ministeries met hun kennis. Ze worden daarom met regelmaat door ministeries gevraagd als OAB-expert. Op lokaal niveau weten onze experts goed de brug te slaan tussen bestuur en uitvoering, tussen wetenschap en praktijk en tussen eigen belang versus algemeen belang.