Samen, met en zonder ondersteuningsbehoefte, dichtbij huis naar dezelfde school. Dat is wat de verbetering van passend onderwijs en de ontwikkeling naar inclusief onderwijs mogelijk moeten maken. Een grote uitdaging, zeker gezien de personeelstekorten in het onderwijs en de soms complexe ondersteuningsvragen van kinderen en jongeren.
Onderwijs is belangrijk voor een volwaardige en gelijkwaardige deelname aan de maatschappij. Sinds 2014 hebben scholen de opdracht om een passende plek te bieden aan leerlingen met een extra ondersteuningsbehoefte (zorgplicht). Resultaten van de landelijke evaluatie van passend onderwijs lieten zien dat de organisatie van ondersteuning sindsdien verbeterd is, maar dat de uitvoerbaarheid in de school om aandacht vraagt. De overheid heeft daartoe samen met het onderwijsveld een verbeteraanpak opgesteld, met doelen voor de korte termijn. Voor de langere termijn wil de overheid een inclusief onderwijssysteem realiseren, met toegankelijke scholen voor alle leerlingen, professionals en ouders. Hiermee geeft zij verdere invulling aan artikel 24 van het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap en het Internationale Verdrag inzake de Rechten van het Kind.
Inclusie van leerlingen vindt steeds meer plaats door middel van intensieve samenwerkingen tussen scholen voor regulier en speciaal onderwijs, tussen onderwijs en zorg (bijvoorbeeld met behulp van onderwijs-zorgarrangementen, zorg in onderwijstijd en de brugfunctionaris), en maatwerk zoals afwijking van onderwijstijd en digitaal afstandsonderwijs.
Oberon heeft in de afgelopen jaren samenwerkingsverbanden passend onderwijs, schoolbesturen, sectorraden, gemeenten en de landelijke overheid ondersteund bij het vormgeven en evalueren van beleid rond passend onderwijs. We hebben daardoor veel ervaring met (monitor en evaluatie)onderzoek op het gebied van doelstellingen rond passend onderwijs, ondersteuningsplannen en dekkend aanbod, specifieke doelgroepen zoals (hoog)begaafden en ‘thuiszitters’, gedragsinterventies, toerusting en professionalisering van leraren, en de rol van ouders. Steeds vaker bieden we ook ondersteuning bij de ontwikkeling naar inclusief onderwijs. Zo deden we onderzoek naar wat er op basis van een vertaling van de landelijke definitie en uitwerking van inclusief onderwijs, verwacht mag worden van schoolgebouwen in het funderend onderwijs. Ook kunnen we begeleiding bieden bij andere initiatieven op het gebied van inclusief onderwijs.