Goed kunnen spreken en schrijven is essentieel voor de cognitieve ontwikkeling van kinderen/jongeren, maar ook voor volwassenen. Immers, kennis wordt veelal verworven door het lezen en interpreteren van teksten. De taalontwikkeling van kinderen/jongeren in Nederland gaat echter achteruit, zo blijkt uit diverse studies. En ook het aantal laaggeletterde volwassenen neemt toe. Aandacht voor de verbetering van de taalontwikkeling van kinderen/jongeren en volwassenen is daarom belangrijk.
Wat verstaat Oberon onder het thema Taalvoorzieningen?
Om deel te kunnen nemen aan het onderwijs is het belangrijk dat kinderen taalvaardig zijn. Voor volwassenen is het belangrijk dat ze taalvaardig zijn om deel te kunnen nemen aan de maatschappij. Taalontwikkeling van kinderen/jongeren en volwassenen is daarom belangrijk.
Sommige kinderen/jongeren en volwassenen hebben hierbij ondersteuning nodig. Er zijn in Nederland diverse taalvoorzieningen gericht op het verbeteren van de taalvaardigheden van kinderen/jongeren en volwassenen. Naast het reguliere taalaanbod op scholen, is er een breed aanvullend aanbod van interventies/programma’s, zoals bijles/huiswerkbegeleiding, mentoring/tutoring, onderwijstijdverlenging in groepsverband, onderwijsverbeteringsprogramma’s, gerichte lees- en taalvaardigheidsprogramma’s en ouderprogramma’s gericht op het versterken van de omgeving. De voorzieningen kunnen zowel op kinderen als volwassenen gericht zijn.
Onderwijs en gemeente hebben hier een gezamenlijke verantwoordelijkheid om gedurende de ontwikkeling van kinderen steeds te zorgen voor een op de behoefte toegesneden aanbod.
Wat doet Oberon rond het thema Taalvoorzieningen?
Oberon wordt de laatste jaren meer en meer gevraagd om gemeenten, kinderopvang en onderwijs te ondersteunen bij het inrichten van een (sterk) taalaanbod. Hierbij zijn er verschillende ondersteuningsvragen. Zo helpen we bij het in beeld brengen van het bestaande taalaanbod in gemeenten en denken we mee over of en hoe deze uitgebreid kan worden.
Projecten die we de afgelopen periode hebben uitgevoerd zijn:
- Nulmeting Taal, in opdracht van de gemeente Zwijndrecht (2024-lopend)
- Gouds Taalaanbod, in opdracht van de Brede School Gouda (2023-2024)
Daarnaast denken we mee met vraagstukken zoals welke nieuwkomersvoorzieningen er nodig zijn en hoe de nieuwkomersleerlingen weer kunnen instromen naar het reguliere onderwijs na gebruik van een tijdelijke taalvoorzieningen.
- Handreiking Nieuwkomers in het voortgezet onderwijs, in opdracht van de VO-raad (2021)
- Begeleiding leernetwerk nieuwkomers voortgezet onderwijs, in opdracht van de VO-raad (2020-2022)
Ook hebben we ruime expertise op het vlak van monitoring van de taalontwikkeling van kinderen. We hebben landelijke data van de taalontwikkeling van alle kinderen groep 8, zodat we snel vergelijkingen kunnen maken met de scholen in de gemeente ten opzichte van alle scholen in Nederland. Daarnaast zetten we met regelmaat een op maat gemaakte monitor om (taal)aanbod te monitoren, zodat op basis daarvan keuzes voor de toekomst gemaakt kunnen worden.
Tot slot zijn we regelmatig betrokken bij vragen rondom het stimuleren van lezen. Voor meer informatie verwijzen we naar de pagina ‘Leesbevordering’.
Wat kan Oberon voor u betekenen?
U kunt ons benaderen voor onderzoek en advies. Wij bieden onder andere:
- Beschrijvend-/verkennend-/evaluatieonderzoek om taalaanbod in beeld te brengen
- Monitoring van taalontwikkelingen van kinderen/jongeren en volwassenen in gemeenten
- (Proces)begeleiding op locatie
- Adviestrajecten rondom toekomstig taalbeleid