Verbinding zorg en onderwijs

Alle kinderen en jongeren hebben recht op goed onderwijs, ook degenen die daar zorg en ondersteuning bij nodig hebben om zich goed te kunnen ontwikkelen. Die ondersteuning wordt geboden door verschillende partijen. Wie pakt wat op? Hoe zorg je samen voor goed beleid? En wat is nodig als het gaat om bestuurlijke borging?

 

Wat verstaat Oberon onder het thema Verbinding zorg en onderwijs?

Sommige kinderen en jongeren hebben complexe ondersteuningsbehoeften. Om hieraan tegemoet te komen, is ondersteuning nodig. Die kan komen uit het onderwijs, maar ook uit de Jeugdwet, de Wet langdurige zorg, de Zorgverzekeringswet of de Wet maatschappelijke ondersteuning. Als gevolg van deze verschillende wetten krijgen de ouders van kinderen met complexe ondersteuningsbehoeften te maken met verschillende regels, (bekostigings)systematieken en partijen. Zo zijn de zorgverzekeraars in beeld als het gaat over de Zwv, nemen gemeenten besluiten over de Jeugdwet en Wmo, zijn er de zorgkantoren die zeggenschap hebben over de Wlz en bepalen de samenwerkingsverbanden passend onderwijs over de onderwijsondersteuning.

Ook de scholen waar kinderen met complexe ondersteuningsbehoeften naartoe gaan krijgen te maken met de complexiteit van de gescheiden stelsels van onderwijs en zorg. Dat geldt zeker voor de scholen met veel leerlingen met grote ondersteuningsvragen zoals in het (voortgezet) speciaal onderwijs. Deze scholen hebben veelal een regiofunctie waardoor de scholen voor de financiering van zorg en onderwijsondersteuning te maken met meerdere (soms tientallen) gemeenten, samenwerkingsverbanden, zorgkantoren en zorgverzekeraars. Als gevolg hiervan is het een enorme uitdaging om zorg en onderwijs in de school en in de klas goed en integraal te organiseren en kinderen op het juiste moment de juiste te hulp te bieden.

In de afgelopen jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor een goede samenwerking tussen het onderwijs en de zorg. Zo valt onder andere in recente kamerbrieven te lezen. Ook zien we dat er zowel landelijk als regionaal wordt verkend of zorg in onderwijstijd anders kan worden georganiseerd.

 

Wat doet Oberon rond het thema Verbinding zorg en onderwijs?

Oberon doet landelijk, regionaal en lokaal onderzoek naar de verbinding tussen onderwijs en zorg. We evalueren bestaande samenwerkingen en procedures en begeleiden trajecten om tot een betere verbinding te komen. Zie hieronder een aantal voorbeelden:

  • Diverse onderzoeken naar de aansluiting van onderwijs en jeugdhulp (lees verder);
  • Landelijk onderzoek naar de mogelijkheden van collectieve financiering van zorg in onderwijstijd in samenwerking met DSP-groep (lees verder);
  • Monitoronderzoek naar uiteenlopende pilots op scholen waar wordt gewerkt met de inzet van collectieve financiering van zorg binnen onderwijs, zoals bijvoorbeeld in Hart van Brabant (lees verder).

 

Wat kan Oberon voor u betekenen?

Oberon zet zich in om de verbinding tussen zorg en onderwijs te versterken. We ondersteunen scholen, samenwerkingsverbanden, gemeenten en ministeries met onderzoek en monitoring naar pilots, projecten en andere ontwikkelingen rondom onderwijs en zorg. Benieuwd of we wat voor u kunnen betekenen? Neem vooral contact met ons op. We denken graag met u mee. 

Meer informatie

Oberon Profielfoto 01
Oberon Profielfoto 14.1
Oberon

Oberon is een onafhankelijk onderzoeks- en adviesbureau op het gebied van onderwijs en welzijn.

We hebben brede kennis van praktijk, beleid en wetenschap en verenigen deze werelden in onderzoek en advies. Met onze kennis en adviezen willen wij bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen, jongeren en volwassenen.

Contact

Bezoekadres
St. Jacobsstraat 12
3511 BS Utrecht

Postadres
Postbus 1423
3500 BK Utrecht

(030) 230 60 90
KVK: 30220315
Naar boven