Alle gemeenten hebben de wettelijke taak zorg te dragen voor een dekkend aanbod in voorschoolse educatie (ve) voor de peuters met een risico op onderwijsachterstand in hun gemeente. Ze krijgen hiervoor een doeluitkering van het Rijk. Zij kunnen dit echter niet alleen. In de wet is bovendien bepaald dat afspraken over de doelgroep van ve, de toeleiding naar ve en de doorgaande leerlijn samen met kinderopvang en primair onderwijs worden gemaakt.
De twee woorden ‘voorschoolse voorzieningen’ zijn ingeburgerd geraakt als we het hebben over een aanbod voorschoolse educatie (ve) voor 2- en 3-jarigen in de kinderopvang. Gemeenten zijn hiervoor weliswaar gebonden aan het wettelijk kader voor ve, maar hebben ook veel vrijheid in de precieze organisatie en bekostiging van een aanbod voor peuters in de gemeente. Naast voorschoolse educatie in de kinderopvang kan een gemeente bovendien in het kader van toeleiding naar ve-aanbod voor ouders en voor jongere kinderen activiteiten organiseren, die we ook als voorziening kunnen opvatten (ouder-kind ochtenden spelinloop etc). Gemeenten komen dus voor keuzes te staan bij het achterstandenbeleid voor jonge kinderen.
Al vanaf de start van het landelijk vve-beleid eind vorige eeuw , zijn de experts van Oberon betrokken bij landelijk onderzoek en ondersteuning van gemeenten en voorschoolse voorzieningen op het gebied van vve. We monitoren bijvoorbeeld ontwikkelingen binnen de ve en de implementatie van landelijke beleidswijzigingen. Sinds 2013 biedt Oberon met consortiumpartners het landelijke ondersteuningstraject GOAB, waar de uitvoering van ve een belangrijk thema is.
Talloze individuele gemeenten hebben Oberon weten te vinden voor onderzoek en ondersteuning bij implementatie- en uitvoeringvragen rond ve, subsidieregelingen, ondersteuning van werkgroepen en evaluaties van lokaal vve-beleid.
Ondersteuning die Oberon in meerdere gemeenten biedt: