Kinderopvangorganisatie KION en de gemeente Nijmegen hebben samen een aanpak ontwikkeld om de peuteropvang als pedagogische basisvoorziening te versterken. Ambulante pedagogisch medewerkers (APM’ers) van KION bieden op locatie laagdrempelig extra ondersteuning aan kinderen. Het streven is om meer kinderen in de reguliere thuisnabije kinderopvang te kunnen opvangen en de uitstroom naar dagbehandeling te beperken. Oberon evalueerde deze pilot. Het onderzoek wijst uit dat de aanpak succesvol is, bijdraagt aan effectieve laagdrempelige ondersteuning van kinderen, de groep ontlast en de werkdruk verlaagt.
Uit het onderzoek komt naar voren dat APM’ers lichte problematiek zoals hyperactief gedrag of achterblijvende spelontwikkeling, communicatie en contactname snel en adequaat oppakken. Resultaten bij kinderen lijken te beklijven en na afloop van de begeleiding stand te houden. Belangrijke werkzame factoren van de aanpak zijn:
- Inzet van APM'ers met extra zorgexpertise én ervaring in de kinderopvang
- Goede matching en vertrouwen tussen de APM’ers en groepsleiding
- Laagdrempelige inzet van de APM’er
- De aanmeldprocedure is helder, kort en efficiënt
- Stevig draagvlak binnen de organisatie en een spilfunctie van de APM-coördinator
- Inzet van de ambulant pedagogisch medewerker in de kinderopvang
Nijmegen heeft met de inzet van APM’ers in de kinderopvang een sterk concept in huis. Het advies is om de pilot verder te versterken en uit te rollen naar andere wijken. Aandachtspunten daarbij zijn:
- Versterk de positie van de APM’er binnen het team
- Betrek ouders nadrukkelijker bij het proces en de begeleiding
- Leg de verbinding met het buurtteam
- Onderzoek de mogelijkheden voor kinderen met een zwaardere ondersteuningsbehoefte
Meer informatie
Bekijk de factsheet voor een weergave van de belangrijkste resultaten en aandachtspunten. Neem voor meer informatie contact op met Janne de Roode van Oberon via jderoode@oberon.eu of Mahmut Erciyas van de gemeente Nijmegen via m.erciyas@nijmegen.nl.